بشر هزاران سال است كه از مخلوط بزاق زنبور و شهد گل كه عسل نام دارد، به عنوان دارویی برای درمان زخم ها استفاده می كند . آزمايش هايی كه در سال های اخير انجام گرفته، نشان داده اند كه عسل در درمان عفونتهای برجای مانده از عمل سزارين و سوختگیهای از آنتی بيوتيكهای مرسوم كارآمدتر عمل میكند.اين ماده شيرين با طيف وسيعی از ميكروبهای خطرناك از جمله Helicobacter , Salmonella , E.coli به خوبی مبارزه مي كند عسل روی باكتریهای مقاوم به آنتی بيوتيك، از جمله «ابر ميكروبی» به نام MRSA ، نيز موثر است و بر خلاف بيشتر آنتی بيوتيك ها به نحو چشمگيری باعث پيشرفت بهبودی زخمها میشود. هنوز به درستی نمیدانيم عسل چگونه اين آثار را بر جای میگذارد اما محققان اعتقاد دارند توان بهبود زخمها و مقابله با ميكروبهای مقاوم به آنتی بيوتيك كه در اين ماده بینظير وجود دارد، ممكن است روزی عسل را از نوعی درمان جايگزين به يك شيوه درمانی اساسی در پزشكی تبديل كند.
رمز و راز اين توانايیها را بايد در شيوه تهيه عسل جست و جو كرد. زنبورهای كارگر طی بهار و تابستان شهد جمع آوری مي كنند، هنگامی كه به كندو باز میگردند، آن را از معده به دهان مي آورند و در دهان دستياران خود میگذارند. آنها شهد را به درون حفره های شانه خالي می كنند و با بالهايشان آن قدر آن را باد میزنند كه بيشتر آب موجود در شهد تبخير شود. در همين زمان، بزاق سرشار از آنزيم زنبورها، ساكاروز را به گلوكز و فروكتوز تبديل می كند كه به آب باقيمانده در شهد پيوند میشوند . به اين ترتيب، بيابانی بر جای می ماند كه باكتریها نمیتوانند در آن زنده بمانند. البته ، حين رسيدن عسل فرصت زيادی برای تهاجم عوامل بيماريزا وجود دارد. اما آنزيمی به نام گلوكز اكسيداز اين فرصت را از آنها میگيرد. اين آنزيم با تبديل كردن گلوكز به اسيد گلوكونيك، فرآورده تلاش زنبورها را اسيدی و آن را برای بيشتر باكتری ها نامطلوب مي سازد .
اغلب افراد عقيده دارند كه اسيدی بودن، تنها سلاح عسل در برابر باكتریهاست. اما مطالعات نشان داده اند تقريبا همه عسل ها سلاحی سری دارند كه حتی اگر رقيق شوند، آنها را برای ميكروبها مرگبار میسازد: پراكسيد هيدروژن. اين ماده زمانی در بيمارستانها به عنوان ضدعفونی كننده مصرف میشد. از تجزيه اين ماده راديكال های آزاد تشكيل می شوند كه باكتریها را از بين میبرند. چون اين واكنشها خيلی سريع رخ میدهد، پراكسيد هيدروژن را بايد در غلظتهای بالا بر زخمها استعمال كرد. البته ، اين ماده در اين غلظتها به بافت سالم آسيب مي زساند . در عسل، پراكسيد هيدروژن به كمك آنزيم گلوكز اكسيداز توليد میشود. اما ميزان آن هزار بار كمتر از مقداری است كه در گذشته روی زخمها استعمال میشد. در نتيجه ، گذاشتن عسل روی زخمها، ضمن جلوگيری از تهاجم و تخريب ميكروبها ، با آسيب بافتی همراه نيست. علاوه بر اين، همين طور كه پراكسيد هيدروژن تجزيه میشود ، گلوكز اكسيداز با تسهيل ساختن آن از گلوكز، پيوسته آن را جايگزين میكند. جالبتر اين كه ، به دلايل ناشناخته وقتی عسل رقيق میشود، فعاليت اين آنزيم افزايش میيابد.
به همين خاطر، عسل حتی وقتی 7 تا 14 برابر رقيق شود، میتواند از رشد باكتریهايی مانند MRSA جلوگيری كند. خلاصه ، زمانی كه عسل روی زخم قرار می گيرد و در اثر تراوش پلاسما از زخم رقيق مي شود ، در مبارزه با ميكروبها پرتوانتر شود .
يكی ديگر از خصوصيات جالب عسل كه آن را از داروهای ضد باكتری مرسوم مجزا میسازد، تقويت بهبود يافتن زخم هاست . داروها ی ضد باكتری علاوه بر نابودی باكتریها به سلولهای انسان نيز آسيب میرسانند . از طرف ديگر، آنها فقط با مهار كردن رشد ميكروبها به بهبودی زخمها كمك میكنند. اما عسل به طور مستقيم در بهبودی زخمها دخالت میكند. عسل محيط ويژه اي را می آفريند كه برای رشد بافت مناسب است و در عين حال باميكروبها نيز مبارزه میكند. به علاوه، رطوبت عسل از درد وتخريب سلولها حين تعويض پانسمانهای خشك شده جلوگيری مي كند.
عسل دست كم بخشی از توان ترميمی خود را مديون پراكسيد هيدروژن است.اين ماده، رشد رگهای خونی را تحريك میكند. اين رگها اكسيژن، مواد غذايی و سلولهايی به نام فيبروپلاست ( كه بافت پيوندی جديدی را میسازند) را به موضع زخم هدايت میكنند. به علاوه، تركيب ناشناختهای دسته ای از سلولهای ايمنی به نام منو سيت رافعال میكند. اين سلولها عامل رشدی را آزاد میكنند كه سلولهای پوششی را تحريك میكنند تا تقسيم شوند و زخم را ببندند. منوسیتها به نوع ديگری از سلولهای ايمنی به نام ماكروفاژ نيز تبديل میشوند. اين سلولها، ميكروبها و سلولهای مرده را میبلعند و آنها را هضم مي كنند .
عسل در بهبود يافتن زخم معده نيز موثر است. يك قاشق چای خوری عسل طبيعی در معده خالی ميتواند مانع رشد باكتری خطرناكی به نام Helicubacter شود كه باعث اغلب زخمهای معده میشود. عسل، باكتری مقاوم به آنتی بيوتيكی را كه باعث عفونت ريوی در بيماران مبتلا به فيبروز سيستيك میشود ، Burkholderia cepacia ، در محيط كشت از پا در آورده است.
به هر حال، همه عسلها از خواصی كه برشمرده شد به يك اندازه بهرهمند نيستند. شهد بعضی گلها مقدار زيادی كاتالاز دارد . اين آنزيم پراكسيد هيدروژن را تخريب میكند. بعضی شهدها، گلوكز اكسيد از را به گرما و نور حساس میكنند. با وجود اين، توان ضد ميكروبی بعضی عسلها حتی با جوشاندن آنها از بين نمیرود. از اين رو، به نظر میرسد، عسل علاوه بر مولكولهايی كه تاكنون شناخته شده است، مواد ضد ميكروب ديگری دارد كه به دما مقاوم ا ند.
از زمان مصريان باستان، عسل برای درمان زخم استفاده میشده است و به نظر میرسد كه باكتریها هنوز توان مقابله با مواد ضد ميكروب آن را پيدا نكردهاند. از اين رو، تلاش برای شناخت كامل تر اين ماده ، ما را در مقابله به ابر باكترها كه به آنتی بيوتيكهای مرسوم مقاوم شدهاند، ياری خواهد رساند. به هر حال، اين ماده دارويی را همانند ساير داروها بايد با مشورت متخصصان استفاده كرد. زيرا دانههای گرده موجود در عسل طبيعی میتوانند خود باعث عفونت شوند. خوشبختانه، گردهها را با پرتو گاما میتوان از بين برد، بدون آن كه به خواص دارويی عسل آسيبی برسد. اميد است با تلاشهای محققان راه برای يك شيوه درمانی جديد يعنی «عسل درمانی» هموار شود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر